Δουλεύοντας σαλονιού και κουζίνας, γωνία

Πήγαινε κάτω

Δουλεύοντας σαλονιού και κουζίνας, γωνία

Δημοσίευση  greekblogsbywomen Την / Το Δευ Ιαν 21, 2013 1:33 am

Της ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ
Ξυπνάει, φτιάχνει καφέ, χαζεύει τις πρωινές ειδήσεις και ετοιμάζεται να πάει στη δουλειά. Με τις πιτζάμες. Το γραφείο του είναι στο δωμάτιο, στη συμβολή του σαλονιού με την κουζίνα. Ανοίγει τον υπολογιστή, καλημερίζει τους συναδέλφους του και ξεκινά τη μέρα του. Είναι ένας τηλεργαζόμενος...

Με τον όρο «τηλεργασία» εννοούμε κάθε μορφή απασχόλησης, μερική ή ολική, που επιτρέπει στον εργαζόμενο να παράγει το έργο που του ζητήθηκε αποκλειστικά από το σπίτι ή από κάποιο χώρο που επιλέγει ο ίδιος, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες και οι νέες τεχνολογίες.

Παρ' ότι τα «σχήματα» με βάση τα οποία μπορεί να υλοποιηθεί η τηλεργασία είναι πολλά -στις ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού υπάρχουν Telecentres και Televillages, εξοπλισμένες «κοινότητες» όπου δραστηριοποιούνται οι τηλεργαζόμενοι- στην Ελλάδα οι μόνες μορφές τηλεργασίας που υφίστανται είναι οι δύο απλούστερες:

* η home based teleworking (εργασία από το σπίτι, όπου ένας χώρος μετατρέπεται σε «γραφείο» και εξοπλίζεται αντίστοιχα με τηλέφωνα, fax, υπολογιστή, σύνδεση στο Διαδίκτυο) και

* η τηλεδιάσκεψη, όπου ο εργαζόμενος ή μια ομάδα εργαζομένων επικοινωνούν με τρίτους, αξιοποιώντας οθόνες προβολής και ηχητικά συστήματα.

Τα οφέλη της τηλεργασίας

Αν και στην τηλεργασία δραστηριοποιείται ένα μικρό κομμάτι εργαζομένων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (το Eurofound υπολόγιζε -και μάλιστα με την ευρεία έννοια της τηλεργασίας- το ποσοστό στο μάλλον υπερβολικό 7% για το 2005), η δυναμική της είναι αδιαμφισβήτητη.

Ωστόσο, η ευέλικτη μορφή της προξενεί αισθήματα ανασφάλειας τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους εργοδότες, μια και οι μεν φοβούνται πως θα απασχολούνται όλη μέρα, ενώ οι δε πως οι υφιστάμενοί τους, που θα εργάζονται χωρίς επιτήρηση, θα τεμπελιάζουν.

Πρέπει επίσης να επισημανθεί πως στην τηλεργασία δεν υπάρχει η έννοια του εργατικού ατυχήματος, ενώ απουσιάζουν όλες σχεδόν οι εργασιακές πρόνοιες.

Οι υπέρμαχοι της τηλεργασίας έχουν να πουν πολλά για τα οφέλη της: ο εργαζόμενος δεν σπαταλά ώρες για τη μετακίνησή του, δεν εμπλέκεται σε φορτισμένες συναισθηματικά καταστάσεις (μποτιλιάρισμα, ακραίες συμπεριφορές στον δρόμο) και καταλήγει να έχει μειωμένα επίπεδα άγχους και στρες.


Ο Δημήτρης Μίχος, όπως εμφανίζεται στην οθόνη, την ώρα εργασίας
Ο «περιορισμός» του, μάλιστα, στο σπίτι ή σ' ένα γραφείο τηλεργασίας ωφελεί και το περιβάλλον, αφού δεν το επιβαρύνει με ρύπους.

Παράλληλα, η τηλεργασία αποδεικνύεται συμφέρουσα και για τον εταιρικό προϋπολογισμό, αφού ο ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται να δαπανά υπέρογκα ποσά για ενοικίαση και συντήρηση γραφείων, εξοπλισμό, λογαριασμούς.

Τέλος, φαίνεται να ευεργετεί ευπαθείς, περιθωριοποιημένες και απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα ομάδες πληθυσμού, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να εργαστούν ανεξάρτητα από την κατάστασή τους ή την απόσταση.

Μικρά βήματα της Ελλάδας

Η τηλεργασία στην Ελλάδα εξακολουθεί να μη βρίσκει πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης. Βασικό εμπόδιο έχει σταθεί το κενό ενός ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου που θα ορίζει το εργασιακό καθεστώς του εργαζομένου και τις υποχρεώσεις του εργοδότη.

Σύμφωνα με την κρατούσα άποψη, η τηλεργασία θεωρείται ανεξάρτητη εργασία και υπάγεται στο εργασιακό καθεστώς της σύμβασης ανεξάρτητων υπηρεσιών. Ο εργαζόμενος έχει, δε, συνήθως σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών ως ελεύθερος επαγγελματίας, εκδίδοντας δελτία παροχής υπηρεσιών. *

«Το πολύ 50.000 Ελληνες»
Στην Ελλάδα φαίνεται πως η τηλεργασία αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό εργαζομένων που δεν ξεπερνά το 1% ή 1,5% του συνόλου του εργατικού δυναμικού. «Ουσιαστικά, μιλάμε για περίπου 50.000 άτομα και, φυσικά, αναφερόμαστε στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Και πάλι, όμως, η πλειονότητα έχει καθεστώς τηλεργασίας που δεν ξεπερνά το 10-20% του συνολικού εργασιακού τους ωραρίου» αναφέρει ο Δημήτρης Μίχος, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρείας wowgroup.

Η εμπειρία στον εργασιακό τομέα

«Στη χώρα μας η τηλεργασία δεν είναι αναπτυγμένη, εξαιτίας ορισμένων παραγόντων: το νομοθετικό πλαίσιο είναι θολό, οι εταιρείες δεν έχουν καταφέρει να εμπιστευτούν τις δυνατότητές της και, τέλος, υπάρχουν τεχνολογικά κωλύματα -μέχρι πρόσφατα ήμασταν στη φάση που αναπτύσσονταν οι γραμμές ADSL».

«Εγώ ξεκίνησα να ασχολούμαι με το θέμα της τηλεργασίας -λέει ο Δημ. Μίχος- όταν ανέλαβα να ξεκινήσω ως country manager για Ελλάδα-Κύπρο το ελληνικό γραφείο διεθνούς εταιρείας κατασκευής συστημάτων τηλεδιάσκεψης. Εκεί ήρθα σ' επαφή με την κουλτούρα και τις ανάγκες της τηλεδιάσκεψης.

Η τηλεδιάσκεψη είναι μια μορφή επικοινωνίας πρόσωπο με πρόσωπο και την αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό εταιρείες που έχουν διάσπαρτη δομή, διάφορα υποκαταστήματα σε μια ή περισσότερες χώρες και που δεν αρκούνται στην τηλεφωνική επικοινωνία (audio conference).

Η τηλεδιάσκεψη, όπου έχεις εικόνα εκείνου με τον οποίο επικοινωνείς, λύνει προβλήματα συνεννόησης που καθιστούν σχεδόν μη αποτελεσματική την τηλεφωνική επικοινωνία.

Δεν είναι εύκολο να συνεννοηθείς μ' έναν Ουαλό, έναν Ινδό κι έναν Κινέζο στην αγγλική, όταν ο καθένας έχει τη δική του διάλεκτο! Εγώ είχα την ευκαιρία όχι μόνο να πουλήσω τέτοια συστήματα σ' άλλες εταιρείες, αλλά να τα χρησιμοποιήσω ο ίδιος. Από το 2005 έως και σήμερα αξιοποιώ κάποια μορφή τηλεργασίας άλλες φορές πιο έντονα, άλλες λιγότερο».

Ο κ. Μίχος πιστεύει πως μέσα στην επόμενη δεκαετία θα αναπτυχθεί το επίπεδο τηλεργασίας στην Ελλάδα.

«Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν: να υπάρξει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, η εκπαίδευση ή η υποβοήθηση του ιδιωτικού τομέα να κατανοήσει το θέμα της τηλεργασίας, να επιλυθούν ζητήματα όπως το ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του εργαζόμενου, η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία, να οριστούν όλα αυτά με τρόπο ώστε να γίνονται αποδεκτά από εργοδότες, εργαζόμενους, ενώσεις και συνδικάτα. Αν και θεωρώ πως οι υποδομές θα προχωρήσουν πιο γρήγορα από το νομοθετικό πλαίσιο».

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=209160

greekblogsbywomen
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 67
Points : 146
Reputation : 8
Ημερομηνία εγγραφής : 17/01/2013
Τόπος : Thessaloniki

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://wahm.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης