Freelancer sites: Εργασία από το σπίτι ή μάταιος κόπος;

Πήγαινε κάτω

Freelancer sites: Εργασία από το σπίτι ή μάταιος κόπος;

Δημοσίευση  greekblogsbywomen Την / Το Παρ Ιαν 18, 2013 11:29 am

Έως και πριν από λίγα χρόνια, όποιος ήθελε να εργαστεί στην Ευρώπη έπρεπε να εγκαταλείψει τη χώρα και να περάσει από πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες για να βρει μια δουλειά στην Ευρώπη ή στην Αμερική. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι τα έξοδα και ο κόπος ήταν τεράστια και τελικά αποτρεπτικά για όποιον ήθελε να δοκιμάσει την τύχη του σε ένα διαφορετικό εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Σήμερα υπάρχει μια τραγική πραγματικότητα. Είτε είστε νέος, είτε μεσήλικας, οι ευκαιρίες για εργασία είναι μηδαμινές. Δεν προτείνουμε να πάψετε να αναζητάτε εργασία στην εγχώρια αγορά – απλά μην αναλώνεστε παραπάνω από όσο πρέπει, μόνο και μόνο για να νοιώθετε καλά με τον εαυτό σας και προσπαθείστε να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους για να δημιουργήσετε έστω και ένα μικρό εισόδημα για τις βασικές σας ανάγκες. Η ελληνική αγορά εργασίας είναι ένα πονεμένο θέμα και θα ασχοληθούμε σε κάποιο άλλο post – εδώ θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα περιβόητα freelancer sites (όπως odesk, elance κλπ) που αναπτύσσονται διαρκώς και τα μέλη τους πια ανέρχονται σε εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Κατ αρχήν ποιες είναι προυποθέσεις (για να μην συνεχίζετε να διαβάζετε άδικα αυτήν την ανάρτηση…). Είναι αυτονόήτο ότι εάν έχετε μια ειδικότητα που απαιτεί φυσική παρουσία στο χώρο του πελάτη, αυτές οι ιστοσελίδες δεν κάνουν για σας. Ποιες είναι οι ειδικότητες που έχουν την περισσότερη πέραση σε αυτές τις ιστοσελίδες;

1. Συγγραφείς άρθρων, blogs και κειμένων πάσης φύσεως. Από συνταγές για τα ντολμαδάκια της γιαγιάς σας έως τον ρόλο των γυναικών στον τρίτο κόσμο. Μεταφραστές.

2. Σχεδιαστές προγραμμάτων και γραφίστες.

3. Προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, σχεδιαστές ιστοσελίδων και πάσης φύσεως προγραμμάτων για υπολογιστές.

4. Τεχνικοί ή χομπίστες με ειδικά ενδιαφέροντα που κατέχουν το αντικείμενό τους, πχ γνώση για αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα και ιδιαίτερα οτιδήποτε τεχνολογικό.

5. Γενικότερα οποιαδήποτε εργασία (ακόμη και η πιο απίθανη…)που μπορεί να διεκπεραιωθεί μέσα από το διαδίκτυο και την ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Επιπλέον για να αρχίσετε συνεργασίες από την πολυθρόνα του σπιτιού σας χρειάζεται:

1. Να γνωρίζετε σχετικά καλά τουλάχιστον αγγλικά (εάν θέλετε να γίνετε αρθρογράφος, αυτή η γνώση πρέπει να είναι πολύ καλή…). Εάν μιλάτε παραπάνω γλώσσες είναι μεγάλο προσόν, καθώς θα μπορέσετε να αναλάβετε και μεταφραστικές εργασίες.

2. Να διαθέτετε ένα σχετικά σύγχρονο pc ή laptop και κάποιες βασικές γνώσεις χειρισμού τους, καθώς όλες οι εργασίες (από την εργασία που θα σας αναθέσουν έως και την πληρωμή…) θα γίνονται μέσω υπολογιστή.

3. Να ανοίξετε έναν λογαριασμό στο paypal (είναι πάρα πολύ εύκολο…). Ιστοσελίδες όπως odesk, elance, guru κλπ μπορούν να σας πληρώνουν με κατάθεση απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά υπάρχουν και πολλοί πελάτες που επιθυμούν να πληρώνουν μέσω paypal.

Τώρα, αφού είπαμε τα βασικά, ας δούμε ποια είναι η λογική αυτών των ιστοσελίδων. Τα freelancer sites λειτουργούν στην ουσία σαν δικτυακά γραφεία εργασίας που φέρνουν σε επαφή εργοδότες και εργαζόμενους. Ο εργοδότης αναρτά μια αγγελία με την εργασία που θέλει να αναθέσει και ο υποψήφιος εργαζόμενος υποβάλλει την προσφορά του για το κόστος και το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να την τελειώσει. Η διαφορά με τις κλασικές αγγελίες στο διαδίκτυο είναι ότι αυτές οι ιστοσελίδες συνήθως έχουν μια ολοκληρωμένη υποδομή μέσα από την οποία ο εργοδότης μπορεί να παρακολουθεί τις ώρες που εργάζεστε, να έχετε αρχείο από τις αιτήσεις (bids) που υποβάλλατε, να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για δουλειές που έκλεισαν ή τροποποιήθηκε η αγγελία τους και να πληρώνεστε τα χρήματα που είχατε συμφωνήσει.

Να πούμε από την αρχή ότι για την Ελλάδα που λειτουργεί ακόμη με το ευρώ, αυτή η παγκόσμια αγορά εργασίας δεν είναι εύκολα ανταγωνιστική, καθώς πρόκειται στην ουσία για έναν πλειστηριασμό των εργαζομένων για να πάρουν την κάθε δουλειά, ο οποίος γίνεται κυρίως με βάση το δολάριο. Εάν υπολογίσετε ότι τεράστια τμήματα πληθυσμού από Ινδία, Πακιστάν και άλλες χώρες του τρίτου κόσμου κυνηγούν αυτές τις δουλειές, είναι πιθανόν να κονταροχτυποηθείτε με έναν Ασιάτη που δέχεται να εργαστεί και να γράψει ένα άρθρο μιας σελίδας για 1 δολάριο. Μην μπείτε καθόλου σε αγγελίες που προσφέρουν τέτοιες αμοιβές, καθώς με τηνμ ισοτιμία ευρώ-δολαρίου και την προμήθεια που θα κρατήσει η δική σας τράπεζα, στην ουσία θα εργαστείτε τζάμπα. Για να έχετε μια ιδέα, ένα άρθρο μιας σελίδας θεωρείται κανονικά πληρωμένο όταν δίνει 4-5 δολάρια, χωρίς την προμήθεια πουν κρατούν αυτές οι ιστοσελίδες και η οποία συνήθως κυμαίνεται στο 10%. Το paypal αντίθετα κρατά ποσοστό σε κάθε μεταφορά χρημάτων, το οποίο αν θυμάμαι καλά είναι γύρω στο 3,4%. Γενικά πρέπει να είστε διατεθειμένοι να εργαστείτε με χαμηλές αμοιβές, οι οποίες όμως μπορεί να αρχίσουν να ανεβαίνουν σε κάποιο μικρό βαθμό, όσο αυξάνονται οι συνεργασίες σας και η βαθμολογία σας μεγαλώνει. Αυτές μάλιστα οι ιστοσελίδες περιλαμβάνουν και διάφορα τεστ που μπορείτε να κάνετε για να εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας με δεξιότητες γύρω από την γνώση της αγγλικής ή άλλης γλώσσας, το γράψιμο κειμένων κλπ.

Τα τεχνικά ζητήματα και η δημιουργία βιογραφικού είναι σημαντικά και μπορείτε να μας ρωτήσετε όποτε θέλετε γι αυτά, αλλά εδώ το σημαντικό είναι να σας ενημερώσουμε πως να γλυτώσετε από ορισμένες παγίδες που κρύβονται σε αυτές τις αγγελίες. Προσωπικά έχω συνεργαστεί με τα περισσότερα από αυτά τα sites, έχω πάρει δουλειές αλλά την έχω πατήσει και από αυτό που στο ιντερνετ αποκαλούν scam. Πριν από αυτό να σας πούμε ότι οι πιο αξιόπιστες και γνωστές ιστοσελίδες παρόμοιου περιεχομένου είναι το elance, το odesk, το guru, το vworker, το freelancer και άλλα μικρότερα. Εάν βάλετε το όνομα στο google θα σας βγει κατευθείαν η διεύθυνσή τους, θα χρειαστεί να κάνετε μια απλή εγγραφή και είστε έτοιμοι. Μπορείτε κατευθείαν να αρχίσετε να δημιουργείτε το βιογραφικό σας και να αναζητήσετε εργασία μέσα από τις κατηγορίες που είναι τοποθετημένες.

Προσέξτε πολύ και ακολουθείστε όσο μπορείτε τα παρακάτω:

1. Πριν κάνετε bid σε μία αγγελία διαβάστε την καλά για να κατανοήσετε τους όρους που θέτει ο εργοδότης. Επιπλέον κάτω από κάθε αγγελία υπάρχει ένα ολόκληρο ιστορικό του εργοδότη, πόσα λεφτά έχει πληρώσει έως σήμερα, με ποιους συνεργάστηκε, ποιες είναι οι γνώμες (feedback) αυτών που ανέλαβαν εργασίες του και πολλά άλλα πληροφοριακά στοιχεία. Εάν διαπιστώσετε πολλές διαφωνίες ή παράπονα ή και χαμηλή αξιολόγηση, απομακρυνθείτε.

2, Εάν τελικά ο εργοδότης σας επιλέξει και μιλήσετε μαζί του (συνήθως μέσω skype) ζητείστε η πληρωμή σας να γίνεται με το τέλος κάθε εργασίας. Εάν για παράδειγμα έχετε αναλάβει να γράψετε πενήντα άρθρα για ένα θέμα, ζητείστε να πληρώνεστε ανά ένα ή ανά πέντε. Έτσι διασφαλίζετε ότι ακόμη και εάν πρόκειται για scammer δεν θα έχετε χάσει πολύ χρόνο και χρήμα. Καλό είναι επίσης να ζητάτε και μια προκαταβολή περίπου γύρω στο 20% του συνολικού budget (όλα τα sites που αναφέραμε παραπάνω σας δίνουν αυτή την δυνατότητα όταν απαντάτε σε μία αγγελία).

3. Προτιμείστε εργασίες που πληρώνουν με την ώρα και όχι με ένα σταθερό τελικό ποσό. Το odesk και το elance για παράδειγμα (δεν θυμάμαι για τα υπόλοιπα), έχουν ένα ελαφρύ software το οποίο και κατεβάζετε στον υπολογιστή σας και το οποιό παίρνει snapshots από την οθόνη σας την ώρα που εργάζεστε. Με αυτόν τον τρόπο ούτε ο εργοδότης μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν τελειώσατε την εργασία, αλλά ούτε και σεις να διαβάζετε μίκι μάους την ώρα που υποτίθεται χρεώνετε τον εργοδότη με ένα σταθερό ποσό ανά ώρα για την συγγραφή ενός άρθρου.

4. Ένα από τα πιο παλιά κόλπα είναι η δοκιμαστική εργασία. Ο “εργοδότης” ζητάει από εσάς να γράψετε για παράδειγμα 10 άρθρα για δίαιτες και σας λέει ότι εάν τα εγκρίνει τότε θα συνεργαστείτε επάνω σε έναν τεράστιο όγκο μόνιμης δουλειάς. Εσείς γράφετε καλοπροαίρετα τα 10 άρθρα, τό ίδιο κάνουν και άλλοι 50 υποψήφιοι και αυτός βρίσκεται με πεντακόσια “δοκιμαστικά” άρθρα, έχει κάνει την δουλειά του και εξαφανίζεται. Αλλο γνωστό κόλπο είναι εταιρίες που ισχυρίζονται ότι πληρώνουν μία ή δύο φορές τον μήνα. Στο ενδάμεσο έχουν από εσάς τρελές απαιτήσεις και όταν έρθει η ώρα της πληρωμής απλά το email τους και το IP τους δεν λειτουργούν. Γι αυτούς και άλλους πολλούς λόγους μην δεχτείτε ποτέ, τουλάχιστον για νέες συνεργασίες, να αναλάβετε μια εργασία έξω από τα πλαίσια του site με το οποίο συνεργάζεστε. Μπορεί αυτό να μην σας διασφαλίζει απόλυτα, αλλά είναι μια κατοχύρωση και συνήθως οι κατ επάγγελμα απατεώνες όταν ακούσουν ότι δεν εργάζεστε εκτός συστήματος, απλά εξαφανίζονται.

Υπάρχουν πάρα πολλά μικρά μυστικά ακόμη και πολλά από αυτά θα τα καταλάβετε στην πορεία. Γενικά πάντως πρέπει να είστε οπλισμένοι με υπομονή και να επιμείνετε ακόμη και αν αργήσει να έρθει η πρώτη δουλειά. Οι ίδιες οι ιστοσελίδες λένε ότι κατά μέσο όρο, εάν έχετε ένα καλογραμένο βιογραφικό, η πρώτη δουλειά έρχεται μετά από δύο περίππου εβδομάδες, αλλά αυτό είναι σχετικό-η πρώτη καλή δουλειά μου ήρθε θυμάμαι σε πέντε ημέρες.

Θυμηθείτε επίσης ότι ο υπολογιστής σας είναι το γραφείο σας. Κάθε πρωί με τον καφέ σας καλό θα είναι να έχετε ανοικτές όλες τις ιστοσελίδες (μία εγγραφή στις τέσσερις μεγαλύτερες είναι αρκετή) και να στέλνετε τα bid σας. Μέχρι να έρθει απάντηση μπορείτε να ασχολείστε με τα τεστ που υπάρχουν και βελτιώνουν το βιογραφικό σας ή να διαβάζετε τις αναρτήσεις στα foroum τους, που μπορεί να σας προφυλάξουν από πολλές κακοτοπιές. Επίσης θυμηθείτε ότι παρόλο που τα χρήματα είναι λίγα είναι καθαρά, χωρίς μετακίνηση, βενζίνες ή άλλα έξοδα και μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε γρήγορα τις βασικές σας δαπάνες.

http://tasakosm.wordpress.com/2012/10/29/freelancer-sites-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9-%CE%AE-%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%BF/

greekblogsbywomen
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 67
Points : 146
Reputation : 8
Ημερομηνία εγγραφής : 17/01/2013
Τόπος : Thessaloniki

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://wahm.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης